WordPress siteyi hızlandırma önerileri

27.05.2022
415

WordPress siteyi hızlandırma konusuna girmeden önce, wordpress sitesi neden yavaşlar, neden ağır açılır, sitenizin ilk günkü hızını kaybetmemesi için nelere dikkat etmelisiniz bunların başlıca nedenlerini ve çözümlerini sizlere anlatmak çok daha doğru olacaktır.

Wordpress siteyi hızlandırma önerileri

Bu yazımız tamamen wordpress ile yeni tanışan, ilk site deneyimi yaşayan arkadaşlar için hazırlanmıştır. Web sitemin hızı düştü, sitem yavaş açılmaya başladı demeden önce alabileceğiniz tedbirler nelerdir öncelikle bunlardan başlayım.

1- Çok Sayıda Tema Yükleme

Yeni site sahibi olan herkes (Bende dahil) en çok yaptığı hataların başında tema yükleme işlemi gelmektedir. 10larca tema yüklersiniz, beğenmezseniz kaldırırsınız, yeniden başka tema yüklerseniz derken bu döngü baya uzun sürer. Her ne kadar temayı kaldırıp silseniz de temalara ait bazı dosyalar silinmez ve sunucunuzda birikir. Biriktikçe de yük ağırlaşır ve web sitenizin yavaşlamasına neden olur. Tavsiyem siteyi kurduktan sonra temanızı detaylı şekilde araştırmak ve çok fazla yükleme kaldırma işlemi yapmadan bir tanesinde karar kılmak. 50+ En İyi Kişisel Ücretsiz Blogger WordPress Temaları

2- Boyutları Büyük Resim Yükleme

Web sitenizde yazdığınız makalelerde kullanacağınız resimlerin boyutuna dikkat edin. 25Kb dan fazla olmamasına özen gösterin. Kilobaytı yüksek resimler makalenizin açılış hızını düşürecektir. Buda sitenizin Seo açısından olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Hızlı site her zaman 1-0 önde başlar. Peki resim boyutu ve kilobaytı nasıl küçültülür onu öğrenelim.

  • Resminizi Paint’de açarak boyutunu 550×300 değerlerine yakın olacak şekilde ayarlamaya çalışın. Bunu yapmak için Yeniden boyutladır sekmesine tıklayarak, Yatay kutusuna 65 civarlarında bir değer girip Tamam deyin.
  • Resim boyutunu daha da küçültmek için hizmet veren resim sıkıştırma sitelerinden de yardım alarak Kilobaytı iyice küçültmeye çalışın. Resim sıkıştırma sitesi

3- Çok Sayıda Eklenti Kurma

Eklentilerde tıpkı temalar gibi çok sayıda yüklenip kaldırılmamalı. Aktif kullanılan eklenti sayısı da 5 veya 6 olmalı (Benim fikrim). Aktif eklenti sayısının çok olması, epeyce eklenti yükleme ve kaldırma yapılması gibi durumlar web sitenizin hız problemi yaşamasında etkin rol alacaktır. Aşağıda kendi sitelerimde kullandığım 4 eklentiyi paylaşıyorum. Size de kullanmanızı kesinlikle öneririm.

  • Really Simple SSL
  • Yoast SEO
  • LiteSpeed Cache
  • Akismet Anti-Spam

4- Hosting Seçimi

Hosting seçimi de önemli faktörler arasındadır. Fiyatı uygun diye aldığınız hosting hizmetinden dolayıda siteniz yavaş açılma sorunu yaşayabilir. Hosting olayı bu işin can damarıdır. Barındırıcı hizmetinizi kesinlikle kaliteli bir firmadan almanızı şiddetle tavsiye ederim. En iyi hosting firmaları

5- WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür

Web site hızını öğrenmemiz için hizmet sunan hız testi sitelerini kullanarak hem hızımızı hem de yavaşlamaya neden olan etkenleri görebiliriz. Bir diğer önemli husus ise hız taraması yaparken hem sitenizin ana sayfasını hem de alt sayfaları taramalısınız.

Page speed

PageSpeed İnsights eklentisi sayesinde WordPress hız kontrolü gerçekleştirilebilir. Bu eklendi Google tarafından tasarlanmış olan bir hız testi aracı olduğundan ücretsiz şekilde kullanabilmek mümkündür. Bu eklentinin kullanılması sayesinde web sitenizin kaç saniye içerisinde açıldığını tespit edebilmeniz mümkündür. Test aşaması sırasından web sitenizin url’sini girmeniz yeterli olacaktır.

Sitenin url’sini girdikten sonra hız ölçüm seçeneğine bastığınız takdirde sitenizin hızını ölçebilmeniz mümkün hale gelir. Bu eklem sayesinde web sitenizin mobil cihazlarda ne kadar hızlı yüklendiğini tespit edebileceğiniz gibi bilgisayarlarda da hızını tespit edebilmeniz mümkündür. Web sitenizin hızını tespit edilmesini sağlanmasına ek olarak bu uygulama sayesinde web sitenizin hızını nasıl arttırabileceğinize dair bazı bilgileri de edinebilirsiniz.

GTmetrix

GTMetrix de WordPress hız kontrolü yapılmasını sağlayan uygulamalar arasında yer alır. Bu uygulamayı kullanarak web sitenizin performansı hakkında bilgi alabilme şansını elde edersiniz. Uygulamayı ziyaret ederek analizini gerçekleştirmek istediğiniz web sitesinin url’sini arama yapılan alana yapıştırmanız gerekir. URL’yi yapıştırdıktan sonra Arama yaparak web sitenize dair performans raporunu elde edebilirsiniz. Ücretsiz şekilde kullanıma sunulan bu uygulama sayesinde daha fazla bilgi edinebilmek için sitenin ücretli versiyonunu da kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu uygulamanın kullanılması ile birlikte web sitenizin yüklenme hızını ölçebilirsiniz.

Pingdom

Pingdom da web sitenizin hız kontrolünün yapılmasını sağlayan bir diğer uygulamadır. Bu uygulamayı kullanarak web sitenizin kaç saniye içerisinde yüklenildiğini ölçebilir bu sayede de sayfanızın hızını arttırabilmek için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kullanmış olduğunuz bu uygulamayı 14 gün boyunca ücretsiz şekilde kullanabilir bu sayede de tarayıcılarda web sitenizin kaç saniye içerisinde yüklendiğini ölçebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanarak web sitemizin hızını ölçtükten sonra uygulama hızınızı geliştirebilmek için yapabileceklerinize dair size bazı önerilerde sunar. Bu önerileri uyguladığınız durumda web sitenizin daha hızlı şekilde yüklenebilmesinde bu sayede de web sitesi içerisindeki trafik akışının hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Bu 3 site işimizi fazlasıyla görecektir. Site hızınız 60’ın altın da ise duruma bir el atma zamanı yaklaşıyor demektir. Tabi siteyi hızlandırmak sizi aşan bir durum olduğu için ücret karşılığında sitenizi ilk günkü hızına taşıyacak kişiler mevcut.

6- WordPress Siteyi Hızlandırma Eklentileri (Cache)

Son olarak wordpress sitenizin hızlanmasında katkısı olacak bazı cache eklentileri mevcut. Bu eklentiler arasından birini seçerek kurup aktifleştirin. Sonrada kurmuş olduğunuz eklentinin adını googleye yazarak nasıl ayarlanır diyerek eklentinin ayarlarını yapın.

  1. LiteSpeed Cache
  2. WP Super Cache
  3. W3 Total Cache
  4. WP Fastest Cache

Bir WordPress Web Sitesinin Hızı Nasıl Kontrol Edilir?

WordPress hız kontrolü için pek çok eklentinin kullanılabilmesi mümkündür. Gelişen teknoloji ile birlikte web sitelerinin kızlarının ölçülebilmesi için pek çok uygulama piyasaya sunulmuştur. Kullanılan bu uygulamalar sayesinde web sitesinin ne kadar hızlı olduğunu ölçebilir bu sayede de web sitenizi hızlandırabilmek için çeşitli önlemleri alabilirsiniz.

Site Hızı Neden Önemlidir?

WordPress hız kontrolü düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Site hızı web sitenizin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlayan önemli etmenler arasında yer alır. Site hızınızın ölçülmesi sayesinde sitenizde gerçekleştirilebilecek dönüşümleri yapabilmeniz bu sayede de web sitenizin potansiyel müşterileriniz tarafından daha fazla ziyaret edilmesini sağlayabilirsiniz.

Web sitelerinin yüklenme hızı bir saniye geciktiğinde siteyi ziyaret eden kişi sayısı %16 düşmektedir. Sitenin yüklenme hızı 3 saniye geçtiği takdirde ise siteyi ziyaret etmek isteyen kişilerin %50’sinden fazlası isteği ziyaret etmekten vazgeçer. Bu nedenle web sitenizin daha fazla ziyaret edilmesini istemeniz durumunda web sitenizin Bir saniye dahi gecikmesini önlemeniz gerekir.

Faydalı Olacak Yazılar

BİR YORUM YAZIN


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2024 Websitesikurma.org - En iyi wordpress internet sitesi kurma rehberi. - Wordpress siteye sahip olmak isteyenler için özenle hazırlanmıştır.